
GEK OP WITTE MANNEN De Podcast
Gek op Witte Mannen - De Podcast is een podcast over de lastige onderwerpen van "diversiteit" en "inclusie" en alles wat daarbij komt kijken.
Thema's die steeds uitgesprokener aan bod komen in ons werk en samenzijn met anderen. Maar wat betekenen deze begrippen nu eigenlijk? Hoe pas je ze toe in de praktijk? En wat maakt het zo ingewikkeld om hierover te praten met elkaar?
En waarom mag je "tegenwoordig ook niks meer zeggen"?
Wij, Sacha & Rixt, duiken in een scala van D&I onderwerpen. Steeds begeleidt door de quote van een (bekende) (witte) (man).
Enthousiastelingen, maar altijd open om te leren. Niet compleet, wel een begin.
GEK OP WITTE MANNEN De Podcast
Amerika vs. Woke deel 1
Niet 1 maar 2 afleveringen over de strijd tegen 'woke' en waarom die ook bij ons gevoerd wordt.
Gek op Witte Mannen is terug met een vlijmscherpe tweeluik-special, en dit keer richten we onze blik op de Verenigde Staten. In deze speciale afleveringen duiken we in de opkomst én de impact van de anti-woke-beweging onder leiding van Donald Trump. Wat begon als een ogenschijnlijk onschuldige backlash op "politieke correctheid", is inmiddels uitgegroeid tot een georganiseerde cultuurstrijd met wereldwijd gevolgen.
Waarom deze special?
Omdat de term 'woke' is veranderd van een bewustzijn over sociale ongelijkheid tot een politiek scheldwoord. Omdat ‘anti-woke’ inmiddels een krachtig machtsmiddel is in campagnes, verkiezingen en talkshows. En omdat we in Nederland steeds vaker echo’s horen van deze Amerikaanse retoriek.
In twee afleveringen vragen we ons af:
Wat betekent ‘woke’ eigenlijk nog?
Hoe heeft Trump deze term omgevormd tot een vijandbeeld?
Wat zegt dit over privilege, identiteit en angst voor verandering?
En waarom lijkt deze strijd ook hier aan terrein te winnen?
Verwacht scherpe analyses, confronterende inzichten, herkenbare voorbeelden én ruimte voor humor en nuance; precies wat je gewend bent van hosts Sacha Martina en Rixt Herklots. Met als gast in deel 1: Joris Luyendijk, journalist, schrijver en kenner van macht en privilege, die helpt om de ideologische lagen van de anti-woke retoriek te ontrafelen.
Je mag tegenwoordig ook niks meer zeggen!